Sladko razvajanje – brez slabe vesti in z veliko hvaležnosti telesu
Včasih si želimo nekaj sladkega, a ne želimo obremenjevati telesa s predelanim sladkorjem. Ta preprosta, a hranilna sladica iz prosene kaše je kot topla odeja za vaše brbončice – nežna, dišeča po cimetu, bogata z vlakninami, zdravimi maščobami in naravno sladkobo iz sadja.
Je popolna izbira za zajtrk, malico ali zdravo sladico – brez slabe vesti in z veliko hvaležnosti vašega telesa.
Sladke jedi je najbolje uživati v prvi polovici dneva, ko je telo najbolj pripravljeno na presnovo ogljikovih hidratov. S tem podpremo stabilen krvni sladkor, preprečimo nihanje energije in ohranimo dolgoročno vitalnost.
Sestavine (za 2 osebi)
-
1 skodelica prosene kaše

-
2 skodelici rastlinskega mleka brez dodanega sladkorja (kokosovo, mandljevo ali ovseno)
-
1 večje naribano jabolko (ali hruška)
-
½ čajne žličke mletega cimeta
-
pest nasekljanih orehov
-
1 čajna žlička nasekljanih datljev
-
1 čajna žlička datljevega sirupa (neobvezno, za dodatno naravno sladkobo)
Možnosti za dodatke
-
1 čajna žlička kakava
-
vanilijeva esenca ali zrnca vanilije
-
suho sadje (rozine, suhe marelice – brez dodanega sladkorja)
-
chia ali lanena semena za dodatne vlaknine in omega-3
-
naribana lupinica bio pomaranče ali limone za svežino
Priprava
-
Proseno kašo dobro speremo pod tekočo vodo.
-
V lonec dodamo rastlinsko mleko in kašo, zavremo in nato kuhamo na srednjem ognju 15–20 minut, dokler se ne zmehča in mleko skoraj povsem vpije.
-
Proti koncu kuhanja dodamo naribano jabolko in cimet ter kuhamo še nekaj minut, da se okusi povežejo.
-
Odstavimo z ognja, dodamo orehe, datlje in po želji žličko datljevega sirupa.
-
Po želji vmešamo še kakav, proteine ali vanilijo.
-
Postrežemo toplo ali ohlajeno, okrašeno s sadjem, orehi ali kokosovimi kosmiči.

Zakaj je ta sladica tako zdrava?
-
Prosena kaša je naravno brez glutena, lahka za prebavo in bogata z magnezijem ter vlakninami.
-
Jabolka in datlji dodajo naravno sladkobo in antioksidante, brez potrebe po rafiniranem sladkorju.
-
Orehi so vir zdravih maščob, ki nasitijo, podpirajo delovanje možganov in uravnavajo energijo.
-
Brez dodanega sladkorja in umetnih sestavin – le čista energija iz narave.
Ta prosena sladica je dokaz, da se sladko in zdravo ne izključujeta.
Z nežnim okusom cimeta, toplino rastlinskega mleka in naravno sladkobo sadja bo razvajala telo in pomirila duha.
Ker ne vsebuje dodanega sladkorja, je primerna tudi za sladkorne bolnike in vse, ki želijo ohranjati stabilen krvni sladkor ter poskrbeti za uravnoteženo prehrano.
Kombinacija vlakninsko bogatih sestavin in naravne sladkobe ustvarja harmonijo, ki podpira vitalnost in dobro počutje.
Če želiš izvedeti več o prehrani, ki pomaga pri uravnavanju sladkorja in o tem, kako z naravnimi pristopi podpreti svoje zdravje, te vabimo k branju zapisa:
Sladkorna bolezen – tiha epidemija sodobnega časa – Avena
Naj bo vsak grižljaj opomnik, da zdravje ni odpovedovanje, ampak izbira – izbira dobrega počutja in nežnosti do sebe.






Dodaj komentar