Recept oblikovala: Olja
Kaj bomo pa jutri jedli?
Včasih štejem proteine.
Včasih izgubljam kile.
Najraje pa ustvarjam obroke, ki nasitijo telo in ohranijo dobro počutje.
Za vas ustvarja Olja – danes z receptom za beljakovinsko bogate in preproste proteinske zrezke z adzuki fižolom.
Če iščete rastlinsko, hranljivo in hitro pripravljeno kosilo, so ti zrezki odlična izbira. Sestavine so dostopne, priprava pa enostavna. Nastanejo sočni, kompaktni zrezki, ki se lepo podajo k solatam, žitaricam, testeninam ali samostojnemu obroku.
Zakaj adzuki fižol?
Adzuki fižol je izjemno hranljiva stročnica nežnega okusa, ki vsebuje visoko količino beljakovin. Na 100 g vsebuje kar 23,1 g beljakovin, zato poskrbi za daljšo sitost in stabilno energijo po obroku.
Sestavine:
Mokra mešanica
-
3 žlice namočenih lanenih semen
-
450 g kuhanega adzuki fižola
-
½ skodelice namočene pražene čebule
-
1 veganska jušna kocka ali bujon
-
1/3 skodelice drobno sesekljanega svežega peteršilja
Zelenjava
-
2 skodelici mešanice po izbiri: koruza v zrnju, grah iz konzerve, nariban svež korenček
Suhe sestavine
-
¾ skodelice ovsenih kosmičev (po potrebi brezglutenskih)
-
½ skodelice sončničnih semen
-
¼ skodelice mletih oreščkov ali brezglutenskih drobtin
-
¼ skodelice suhih začimb (majaron, timijan …)
-
1 čajna žlička mlete kumine
-
1 žlica mlete rdeče paprike
-
1 čajna žlička mletega česna
-
sveže mleti poper
-
sol po okusu
-
¼ skodelice sončničnih semen (dodatno)
-
2 žlici moke iz rjavega, neluščenega prosa
-
1 žlica čija semen
-
½ pecilnega praška
-
2 žlici proteinov v prahu (katerikoli okus)
-
200 ml vanilijevega sojinega jogurta (neobvezno, za več sočnosti)
Postopek
-
Namočimo lanena semena, da ustvarijo gel.

-
Zmiksamo kuhani fižol v gosto pasto.
-
V veliki posodi zmešamo vse suhe sestavine.
-
Dodamo lanena semena, zmiksan fižol in zelenjavo.
-
Dobro premešamo, da nastane kompaktna masa.
-
Iz mase oblikujemo zrezke in jih položimo na pekač, obložen s peki papirjem.
-
Pečemo 30 minut pri 200 °C.
-
Po peki zrezke ohladimo na rešetki. V zaprti posodi v hladilniku zdržijo do enega tedna ali več.
Namigi in dodatki
Pečica ali ponev
-
V pečici bodo zrezki bolj kompaktni in rahlo drobljivi. Primerni so tudi kot dodatek k solatam ali testeninam.
-
V ponvi na nekaj olja postanejo bolj sočni in mehkejši.
Zamenjave stročnic
Namesto adzuki fižola lahko uporabite:
-
čičeriko
-
sojo
-
luščeni grah
-
rdeči ali beli fižol

*Proteine v prahu lahko izpustite ali zamenjate z okusom, ki ga imate doma.
Proteinski zrezki z adzuki fižolom so odlična izbira za vse, ki želite povečati vnos rastlinskih beljakovin, pojesti nasiten in zdrav obrok ter pripraviti jed, ki v hladilniku zdrži več dni. Recept je preprost, hranljiv in oblikovan tako, da se lepo poda različnim jedem.
Če želiš, lahko pripravim še meta opis, verzijo za družbena omrežja, HTML format ali izračun hranilne vrednosti.







Dodaj komentar