Eterično olje: CIMET – CEJLONSKI (LUBJE) 
(Cinnamomum zeylanicum)

Cimet je zimzeleno drevo, z dišečimi stebli, ki raste v tropskem področju. Sam cimet je že stoletja izredno priljubljena začimba v kulinariki. Najkvalitetnejši naj bi izviral iz Šri Lanke. Cenejše eterično olje cimeta pripravljajo iz vejic in listov (manj intenzivno), dražje izredno aromatično in kvalitetno olje pripravljajo z parno destilacijo lubja.

Eterična olja

OSNOVNE ZNAČILNOSTI:
 Pridobivanje: parna destilacija
 Uporabljen del: skorja
 Poreklo: Šri Lanka
 Vonj: aromatičen, sladek, značilno začimbni
 Barva: rdeče-rjava
 Nota: spodnja (bazična)

RAZLIČNE VRSTE CIMETA? LUBJE… LISTI…!?
Tako kot pri mnogih drugih vrstah tudi pri cimetu obstajajo različne vrste cimeta, ter eterična olja, ki so pridelana iz različnih delov rastline. Daleč najbolj kvalitetno in tudi najdražje je olje pridelano iz lubja cimeta. Obstaja tudi eterično olje pridelano iz listov in vejic, ki ima bolj šibek vonj in seveda precej nižjo ceno. Na trgu se pojavlja tudi več tipov cimeta, najbolj kvaliteten je t.i. Cejlonski cimet (Cinnamomum zeylanicum), prepoznamo ga po karakterističnem čistem vonju po cimetu. Obstaja tudi precej cenejši t.i. kitajski cimet (Cinnamomum cassia), ki se precej razlikuje od cejlonska in ima precej drugačen bolj zatohel in morda celo rahlo neprijeten vonj.

Vsa eterična olja so certificirano 100% naravna in s kontroliranim poreklom!

NAČINI UPORABE – SPLOŠNO:
Eterična olja so namenjena uporabi v  aromaterapiji, kot dodatek kozmetičnim izdelkom in so pogosta sestavina masažnih in negovalnih olj. Izredno poplarna so za odišavljenje prostorov in kot preliv za savne ter aromatične kopeli.

Opozorila: Eterična olja so visoko koncentrirani izvlečki iz določenih delov rastlin, pridobljeni s parno destilacijo ali hladnim stiskanjem. Pri rokovanju z eteričnim oljem bodite pazljivi. Pazite, da ne pride v stik s sluznico ali očmi. Če se polijete, obvezno dobro sperite z milom in vodo. Če ste se polili tudi po oblačilih se preoblecite. Pri rokovanju z eteričnimi olji je priporočljivo nositi zaščitne rokavice, očala in haljo. V primeru preobčutljivosti na sestavine eteričnega olja prenehajte z uporabo. Ne uporabljate med nosečnostjo in v času dojenja. Ni primerno za otroke mlajše od 6 let.

Shranjujte: Dobro zaprto, pri sobni temperaturi, nedosegljivo otrokom.

PIKTOGRAMI:
PozorPozor

OPOZORILO: Nevarno

NEVARNOSTI:
Vnetljiva tekočina in hlapi. Zdravju škodljivo pri zaužitju. Pri zaužitju in vstopu v dihalne poti je lahko smrtno. Povzroča draženje kože. Lahko povzroči alergijski odziv kože. Povzroča hudo draženje oči. Lahko povzroči draženje dihalnih poti. Zelo strupeno za vodne organizme, z dolgotrajnimi učinki.

PREVIDNOSTNI STAVKI:  
Ne vdihavati prahu/dima/plina/meglice/hlapov/razpršila. Nositi zaščitne rokavice/zaščitno obleko/zaščito za oči/zaščito za obraz. PRI STIKU S KOŽO (ali lasmi): takoj odstraniti/sleči vsa kontaminirana oblačila. Izprati kožo z vodo/prho. PRI STIKU Z OČMI: previdno izpirajte z vodo nekaj minut. Odstranite kontaktne leče, če jih imate in če to lahko storite brez težav. Nadaljujte z izpiranjem. Vsebino/vsebnik odstranite v skladu z lokalnimi predpisi.

NEVARNE SESTAVINE: Cinamal, limonen, evgenol

Analizni izvidi in varnostni listi so na voljo na spletni strani www.herbana.eu

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodite prvi in oddajte mnenje za “Eterično olje cimet-cejlonski (lubje) Herbana, 10ml”

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena.